Veelgestelde vragen
Hoeveel bedragen de schoolkosten?
​
We houden ons strikt aan de ons opgelegde maximumfactuur (uitstappen, zwemmen, schoolactiviteiten). Driemaal per schooljaar ontvangt u een factuur. De 2 eerste facturen zijn voorschotfacturen. De laatste factuur is een eindafrekening die gedetailleerd weergeeft over welke kosten het gaat. De kosten voor ochtend- en avondopvang vallen buiten de schoolfactuur. Die worden betaald met een beurtenkaart die u zelf aankoopt op het secretariaat. Voor het bedrag dat u aan voor- en naschoolse opvang en middagstudie uitgeeft, ontvangt u een fiscaal attest.
Wanneer mag mijn kind naar school?
Als je kind twee jaar en zes maanden oud is, mag het naar school. Er zijn verschillende instapdata tijdens het schooljaar. Starten kan de eerste schooldag:
na de zomervakantie (1 september)
na de herfstvakantie (7 november)
na de kerstvakantie (9 januari)
vanaf februari (1 februari)
na de krokusvakantie (27 februari)
na de paasvakantie (17 april)
na Hemelvaartsdag (22 mei)
Voor kinderen vanaf drie jaar gelden deze instapdata niet. Zij kunnen op elk moment starten in de kleuterschool.
Is de kleuterschool verplicht?
Er is leerplicht vanaf vijf jaar. Alle kleuters geboren in 2017 zijn leerplichtig vanaf 1 september 2022. Voor de vijfjarigen bedraagt de leerplicht 290 halve dagen in het Nederlandstalig kleuteronderwijs. Voor jongere kleuters is het onderwijs in Vlaanderen niet verplicht. Toch benadrukken we graag het belang van aanwezigheid: je kind leert veel in de kleuterschool, er wordt gewerkt aan sociale vaardigheden en je kleuter raakt vertrouwd met taal. De kleuterjuf of -meester bereidt je kind voor op het lager onderwijs.
Hoe kan ik mijn kind voorbereiden op de kleuterschool?
Laat je kind af en toe bij familie of vrienden spelen. Zo went het aan spelen zonder mama of papa. Je kind ervaart dat je weggaat en dan weer terugkomt.
Kom samen met je kleuter een kijkje nemen in de kleuterklas tijdens het welkom-moment.
Vertel regelmatig over de kleuterschool. Benadruk dat je kind al groot is.
Maak duidelijk wat er de eerste schooldag zal gebeuren. Oefen samen om de jas aan te doen en de boekentas dicht te maken. Zet de boekentas in de woonkamer.
Laat je kleuter eens drinken uit een beker of drinkbus en eten uit een brooddoos.
Start op tijd met zindelijkheidstraining
Moet mijn kind zindelijk zijn?
Zindelijkheidstraining is de verantwoordelijkheid van de ouders. Zindelijkheidstraining vraagt tijd, dus begin enkele maanden voor de eerste schooldag. De school verwacht dat de kinderen die ingeschreven zijn in onze school, zindelijk zijn. Kleuterjuffen en meesters kunnen immers hun pedagogisch werk niet verrichten wanneer ze voortdurend luiers moeten verversen. Is je kind toch nog niet zindelijk, bezorg de klasleerkracht dan voldoende luiers en vochtige doekjes om je kind regelmatig te verschonen. De juf zal aan zindelijkheidstraining werken op het tempo van je kind.
Hoe kan je helpen ?
• Zorg voor gemakkelijke kleding. Het broekje moet kunnen zakken tot op de enkels.
• Geef regelmatig reservekledij mee : ondergoed, broek, sokken.
Hoe neem je afscheid als je je kind naar school brengt?
Houd het afscheid kort en stel het niet uit. Het is normaal dat je kind de eerste dag(en) huilt. Dat verdriet is snel over. Sommige kinderen wenen nog wekenlang bij het afscheid ‘s ochtends. Dat mag en is niet uitzonderlijk.
• Vanaf 8u30 mag je je kind tot aan de klasdeur brengen. Kom je tussen 8u15 en 8u30 , dan zet je je kind af op de kleine speelplaats.
• Vertel duidelijk aan je kind met wie het naar huis gaat.
• Vertel vooraf aan je kleuter of het op school eet, of naar de naschoolse opvang gaat.